Ambiguous Cylinder Illusion

Instructies
Vier witte vormpjes en een eenvoudige spiegel. Een cirkel lijkt een vierkant, een vierkant lijkt een cirkel en de pijl gaat plots de andere kant op. Ook de schaduwen lijken niet overeen te komen met het figuur. Hoe kan dit?

Achtergrond
Als men iets door de knieën zakt kan men zien dat de bovenzijde van de vormen bewerkt zijn. Dit is zodanig gedaan dat als men aan de achterkant onder een hoek van 45 graden zou kijken men ziet wat men in de spiegel ziet. Door zaken van de andere kant te bekijken kunnen kunnen we tot nieuwe inzichten komen en de wereld anders zien dan dat we in de eerste instantie zouden denken.

De illusie is bedacht door Kōkichi Sugihara, een in Japan geboren wiskundige en kunstenaar. Hij is bekend om zijn 3 dimensionale illusies waarvan u er een hier voor u ziet. In 2010, 2013 en 2018 had hij een eerste plaats met zijn werken op de “Best Illusion of the Year Contest” en had hij ook nog 2 keer de tweede plaats. Naast vooraanstaand kunstenaar is hij professor aan de Meiji Universiteit in Tokio.