Random dot stereogram Lift off

Instructies
Doe een stap terug en kijk geconcentreerd naar de afbeelding en u ziet een patroon verschijnen.

Wij kunnen u de volgende tips meegeven om de afbeelding te zien:

  • Ga ongeveer 3 meter voor de afbeelding staan. Ontspan uw oogspieren en probeer door het beeld heen te kijken. Proberen te concentreren op een punt 1 meter achter de afbeelding. Wacht geduldig tot zich een 3 dimensionaal beeld ontstaat.
  • Ga ongeveer 3 meter voor de afbeelding staan. Concentreer u op uw eigen spiegelbeeld in de glasplaat, probeer hierbij niet het stereogram te zien. Verleg uw blik na enige tijd naar de afbeelding en verwacht vervolgens af of het 3 dimensionaal beeld ontstaat.
  • Ga met uw neus heel dicht bij het stereogram staan, probeer hierbij niet de afbeelding scherp te krijgen. Probeer hierbij door de afbeelding te kijken en houd uw ogen hierbij wijd open. Hou nu uw ogen open en loop drie meter terug. Met een beetje geluk onstaat er na verloop van tijd een 3 dimensionaal beeld.

Achtergrond
Deze illusie betreft een random dot stereogram, een type stereogram, wat een optische illusie van een driedimensionaal creëert.

Tom Baccei maakte in de jaren ‘90 onder de naam “Magic Eye” veel van deze afbeeldingen. Hier ziet men op de computer gemaakte Pixel afbeeldingen. Er zijn werken met een kitscherige afbeelding maar ook met speciaal ontworpen afbeeldingen.